Stacja 5 – U Matki

5 czerwca 1979 roku.

Wszyscy mogliśmy się spodziewać, że będzie to ważny przystanek na trasie pielgrzymki. Wylądowaliśmy zatem w Częstochowie! Dobrze, że hotel spełnił oczekiwania przybyłych gości. Ileż byśmy się najedli wstydu, gdybyśmy dokonali złego wyboru!

Ilekroć myślę o tym miejscu, zawsze zastanawiam się jak to musiało wyglądać. To całe oblężenie Częstochowy. Ileż tu musiało być wojsk szwedzkich u podnóży twierdzy jasnogórskiej! Ileż strachu o życie i modlitwy widziały te mury! Tu chyba faktycznie doszło do jakiegoś cudu, bo jak wiemy, udało się odeprzeć Szwedów, co zatrzymało w pewnym sensie ich potop.

Czy to faktycznie Matka Boska wsparła dzielnych obrońców? Kto wie! Niemniej polecam każdemu to miejsce, by chociaż raz je zobaczył i co najważniejsze – przywitał się z przenajświętszą!

ZADANIE 1:

Jest taki Apel, który nosi nazwę związaną z tym szczególnym miejscem w Częstochowie. Zwykle odśpiewuje się go wieczorem, o godzinie 21:00. Wierzymy, że odśpiewany będzie również za chwilę, co uwiecznione zostanie na nagraniu, a jego nazwa znajdzie się na karcie gracza. (4 pkt